Bijna klaar; Tijd voor een nieuw jaar

Bijna klaar; Tijd voor een nieuw jaar

door | Bewustwording, Persoonlijke ontwikkeling

2018 is bijna klaar. Tijd om even terug te kijken. Op jouw jaar 2018. Hoe was jouw jaar, wat heb je bereikt, waarop ben je trots, welke successen heb je geboekt en ook waarin heb je gefaald, had je anders kunnen of achteraf gezien, anders willen doen?

 

Terugkijken is leerzaam

Als je terugkijkt om jezelf en je leven te evalueren, kan dat heel leerzaam zijn. Probeer daarbij jezelf niet te bekritiseren of te veroordelen. En realiseer je dat falen vaak leerzamer is dan successen boeken, simpelweg vanwege de lessen die je leert. Faillissementen worden in Nederland in de regel gezien als mislukkeling, in  landen als de USA als zeer welkom, want leerzaam proces. Het is maar hoe je het bekijkt!

Dingen die je anders wilt in je leven

Dit artikel is bedoeld om je te laten terugkijken op alle aspecten van jouw afgelopen jaar; de mooie, maar zeker ook de minder mooie. Dit geeft je inzicht in wat je zou willen veranderen in je leven. Veranderen om je leven nog mooier te maken, alles uit jezelf te halen, je leven makkelijker en eenvoudiger of misschien wel zinvoller te maken of simpelweg meer te genieten en meer plezier te ervaren.

Mijn 2018

Voor mij was 2018 top; mijn mooiste jaar ooit. En ja, ik droom van nog zo’n jaar en ga voor net zo’n mooi 2019. Maar, ook mijn 2018 kent een maar en beste een grote maar… Ik werkte teveel en te hard in 2018 en dat eiste zijn tol in december. De laatste maand van 2018 was voor mij de minste maand van het jaar, omdat ik oververmoeid was en daardoor een erg kort lontje had, ik was de hele maand (!) snippieverkouden, had continu spierpijn en keelpijn en voelde me afgepeigerd en uitgeput. Niet iets om trots op te zijn en een beetje jammer van zo’n mooi jaar.

Leerzaam
Ik putte mezelf weer eens uit en juist van dat minder leuke kantje aan het einde van het jaar, leerde ik het meest. En natuurlijk kan ik eindeloos veel excuses blijven verzinnen waarom ik moe ben, maar eerlijk is eerlijk, niemand anders dan ikzelf pleegde roofbouw op mijn lichaam. En dus nam ik die laatste anderhalve week van het jaar vrij van de meeste van mijn werkzaamheden. Ik ging naar mijn huisje in het bos waar ik samen met Martin genoot van de rust, stilte en onze katten Momo en Lhasa. En zo is 2018 bijna klaar en leerde ik het meest in het staartje van dit jaar.

Maak je op voor een nieuw jaar
En zo maak ik me op voor een nieuw jaar; ik kijk naar al die fantastische hoogtepunten van dit jaar en koester ze; zoveel mooie en warme herinneringen aan zoveel mooie,  prachtige, leuke en waardevolle momenten. En ik maak concrete plannen om dingen anders te gaan doen; meer rust, minder roofbouw, meer lezen, vaker de natuur in. Goede voornemens waarvan meestal niets terecht komt, ook ik ken ze. Daarom heb ik een paar tippies voor je waarmee je je voornemens een goede kans van slagen geeft.

Zo maak je je goede voornemens dit keer wel waar

* Leg de lat niet te hoog
Zorg dat je doelen haalbaar en realistisch zijn. Je kunt volgend jaar wel naar Mars willen, de kans dat het je lukt is niet zo groot.

* Stappie voor stappie
Wil niet alles tegelijk. Verander niet alles in 1 keer, maar doe dingen stap voor stap.

* Maak een concreet plan
Dus niet; ergens volgend jaar wil ik gezond gaan eten. Maar; vanaf 1 januari eet ik voornamelijk groente, fruit en noten, 1x per week vis en 1x per week vlees. Ik noem maar iets.

*Doe dingen die je leuk vindt
Natuurlijk kun je je ten doel stellen om drie keer per week te gaan zwemmen. Maar als je een gruwelijke hekel hebt aan zwemmen, aan met nat haar op de fiets zitten, de geur van chloor en aan badkleding, wordt het em nooit. Dat snapt iedereen. Heel veel voornemens op het gebied van beweging en sport gaan na een week de mist al in, omdat mensen de sport die ze kiezen niet leuk vinden. Ga wandelen of fietsen als je dat leuker vindt dan de sportschool of zwemmen. Ga bowlen als je dat liever doet dan tennissen, koop een hometrainer als je een hekel hebt aan kou en ga hardlopen als je diezelfde kou juist heerlijk vindt. Kiezen wat je leuk vindt, vergroot je slagingskans enorm.

* Straf jezelf niet
Daar waar het gaat om goede voornemens, zijn mensen snoeihard voor zichzelf. Daar waar ze zichzelf elders in het leven nog toestaan om foutjes te maken, mag dat absoluut niet bij goede voornemens. Die moeten 100% perfect uitgevoerd worden. Dat lukt natuurlijk nooit en dan gooien ze de handdoek in de ring, want zie je wel, ik ben een slappeling, loser, mij lukt nooit iets, ik kan het gewoon niet, bij mij werkt het nu eenmaal niet enzovoorts. Vette bullshit! Allereerst moet je jezelf afvragen waarom je je eigen lat zo hoog legt, waarom jij alles in 1 keer perfect moet en waarom je dingen überhaupt (Germanisme, sorry!) perfect moet doen? De tafel van 7 leerde je ook niet in 1 keer, dit dus ook niet. Straf jezelf niet als je steken laat vallen, als het een dag niet lukt, maar accepteer dat dit bij je mens zijn hoort en lees het puntje hieronder ook nog even.

* Neem je tijd
Een nieuwe gewoonte aanleren kost tijd. Die tijd verschilt van mens tot mens en van doel tot doel. Neem die tijd ook! Accepteer dat je af en toe faalt en geniet ervan dat je soms friet met mayo eet in plaats van een salade met zeewier, dat je soms liever blijft chillen op de bank dan buiten in de regen rondrent en geniet van het feit dat je een mens bent en geen machine.

* Geniet
Geniet van waar je mee bezig bent en zorg dat je er plezier in hebt. Plezier zorgt ervoor dat je je voornemens echt omtovert in gewoonten. En vervelende gewoonten zijn lang zo leuk niet als plezierige, dus maak plezier en geniet!

Bijna klaar; Tijd voor een nieuw jaar
Kun jij hulp gebruiken bij het behalen van je doelstellingen? Kijk dan bij deze leerzame en leuke online programma’s. Liever persoonlijke begeleiding om volgend jaar je doelen echt te verwezenlijken? Dan is coaching echt iets voor jou. 

 

Andere leuke blogs

‘Een nieuw jaar, nieuwe kansen

Ga weer door het leven dansen!’

Social media

Delen is houden van!