Bore-out; wat is het en hoe voorkom je het?

Bore-out; wat is het en hoe voorkom je het?

door | Persoonlijke ontwikkeling, Stress

Bore-out is net als zijn overbekende grote broer burn-out een aan werk gerelateerde vorm van stress. En net als een burn-out kan een bore-out je ziek maken. Wat is een bore-out nu eigenlijk en hoe voorkom je het?
Wat is bore-out?
Bore-out is een extreme vorm van verveling op het werk.
Hoe ontstaat een bore-out?
Bore-out wordt veroorzaakt door (langdurig) onder je kunnen te werken, als je stelselmatig te weinig werk hebt of door routinematig werk dat je saai vindt. Vaak is er sprake van onderbelasting; je kunt meer dan je in je werk kunt laten zien.
Wat zijn de gevolgen van bore-out?
Vermoeidheid en depressie zijn veelvoorkomende gevolgen van een burn-out. De klachten van een bore-out zijn vergelijkbaar met die van burn-out en heeft vaak langdurig ziekteverzuim als gevolg.
Is bore-out een ziekte?
Opmerkelijk is dat burn-out als ziekte wordt gezien en erkend en bore-out (nog) niet. Mogelijk komt dit doordat de term bore-out nog niet zo lang geleden geïntroduceerd is. Dat betekent trouwens niet dat het verschijnsel bore-out nieuw is; dat bestaat al jaren. Voor de liefhebbers; de term werd geïntroduceerd door de Zwitserse organisatieadviseurs Philippe Rothlin en Peter Werder die ervan uitgaan dat maar liefst 15% van alle werknemers bore-out gerelateerde klachten ervaart.
Persoonlijke ervaring
Zelf heb ik behoorlijk wat ervaring met bore-outverschijnselen. Ongeveer 20 jaar geleden deed ik werk wat mij inhoudelijk geen uitdaging bood. We noemen dit kwalitatieve onderbelasting. Ik had genoeg werk, maar vond het inhoudelijk niet boeiend. Omdat ik nu eenmaal een mens ben dat uitdagingen nodig heeft, zocht ik die in de hoeveelheid werk die ik deed. Ik deed steeds meer werk in steeds kortere tijd. Mijn toenmalige werkgever vond het fantastisch (jij kunt echt alles!), maar het had dramatische gevolgen. Ik kreeg namelijk rsi, destijds een veelgebruikte modeterm, maar in mijn geval betekende dat ontstekingen in mijn nek en hals, bovenarm (deltaspieren), elleboog (tenniselleboog en speerwerpelleboog) en pols (carpaaltunnelsyndroom). En dat allemaal in mijn linkerarm en aan de linkerkant van mijn lichaam en dat terwijl ik rechtshandig ben en bijvoorbeeld nog nooit met mijn linkerhand heb gemuist.
Van het een komt het ander
De reden dat ik je mijn persoonlijk verhaal vertel is dat symptomen bij bore-uit als vermoeidheid, verveling, vermindering van zelfvertrouwen, depressieve gevoelens, geen zin hebben, uitstelgedrag, misselijkheid, slecht slapen, irritatie en lusteloosheid vaak leiden tot andere psychische en lichamelijke klachten zoals in mijn geval rsi.
Wat kun je doen bij dreigende bore-out?
* Maak het bespreekbaar
Bespreek je verveling, de oorzaak en je klachten met je werkgever. Door op tijd aan de bel te trekken, voorkom je (langdurig) ziekteverzuim.
* Heb je te weinig werk?
Vraag om meer werk. Kijk zelf wat je aan je werkzaamheden kunt toevoegen.
* Vind je je werk niet uitdagend?
Kijk wat je kunt toevoegen of juist afstoten om je werk uitdagender en interessanter te maken.
* Werk je consequent onder je kunnen?
Volg een cursus, opleiding of training en kijk hoe je het geleerde in je werk kunt toepassen.
* Heb je vervelende en irritante collega’s?
Realiseer je dat je nooit en te nimmer het gedrag van je collega’s kunt veranderen, alleen dat van jezelf.
* Word je gepest door collega’s?
Bespreek dit met je werkgever.
* Maak je werk zo leuk mogelijk
Trek op met collega’s die je wel leuk vindt, maak grapjes met mensen, wees bewust de klantvriendelijkste medewerker van het bedrijf, bedenk en doe dingen die jouw werkdag leuk(er) maken.
* Zoek ander werk (intern of extern) dat wel bij je past
Wat kan ik nu, op dit moment doen?
Heb jij last van bore-outverschijnselen, neem dan vandaag nog actie. Voorkom dat je langdurig ziek wordt. Een kleine overlevingstechniek die prima geschikt is voor beperkte duur is deze. Zie je werk als manier om geld te verdienen. Niets meer en niets minder. Zoek je intellectuele uitdaging in andere dingen. Je gaat naar je werk met maar één doel; geld verdienen. Denk bij alles wat je doet en wat je vervelend vindt; ‘Pom, pom, pom, deze dag komt ook wel weer om’. Natuurlijk ga je op tijd naar huis, werk je niet over en zorg je dat je werk je zo min mogelijk energie en inspanning kost. Let op! Doe dit niet langdurig, het is geen permanente oplossing!
Je door mij laten begeleiden bij bore-out?
Ik kan je coachen. Meer info vind je hier.
Informatie voor werkgevers
Ben jij werkgever en wil je meer weten over hoe je kunt omgaan met medewerkers met bore-out gerelateerde klachten? Neem dan contact met me op en maak een afspraak voor een adviesgesprek over incompany coaching.
Jouw ervaring met mij delen?
Fijn als je jouw ervaring met mij wilt delen. Laat hier een reactie achter of stuur een e-mail naar jolanda@lerenaandekeukentafel.nl. Dankjewel daarvoor!

‘I feel so bored of being bored’

Social media

Delen is houden van!