Daarom veranderen mensen niet waarmee ze niet blij zijn

Daarom veranderen mensen niet waarmee ze niet blij zijn

door | Mindset, Persoonlijke ontwikkeling

Soms zitten mensen in situaties waarin je je afvraagt waarom. Waarom veranderen zij niets? Vandaag geef ik je een aantal veelvoorkomende redenen. Ook in minder ernstige of gewoon lastige situaties.
Ontevreden en niet blij
Veel mensen zijn niet of niet helemaal blij met hun leven. En soms blijven mensen zelfs in situaties hangen waarvan je je afvraagt hoe het in hemelsnaam mogelijk is, denk aan vrouwen die mishandeld worden. Dan pak je toch je biezen en smeer je em toch? Zou je denken.
De beste bedoelingen en intenties
De meeste mensen hebben ontroerend genoeg de beste bedoelingen en intenties voor zichzelf en hun leven. Ze gaan echt gezond eten. Weg bij hun partner. Een nieuwe baan zoeken. Het grootste verschil tussen iets gaan doen en iets doen zit em in dat ene woordje; gaan.
Waarom verander je dan niet?
Ook voor de omgeving van mensen is het vaak hartstikke onduidelijk waarom iemand niet verandert. ‘Waarom verander je x of y dan niet?’ is volgens mij een van de meest gedachte gedachten… Doe er dan iets aan! En vaak vinden we het ook iemands eigen schuld, dikke bult als ie niets aan zijn situatie verandert.
Daarom veranderen mensen niet
Natuurlijk zijn er redenen waarom mensen hun situatie of omstandigheden niet veranderen ondanks dat ze er niet blij mee zijn. Veelvoorkomende zijn:
1. Angst
 • Om te falen.
 • Voor het onbekende, nieuwe.
 • Afgewezen te worden.
 • Voor verandering.
 • Alleen te zijn.
 • Niet mee te tellen.
 • Voor succes.
 • Niet goed of leuk genoeg te zijn.
 • Iets niet te kunnen (gebrek aan zelfvertrouwen).
 • Voor gek te staan of uitgelachen te worden door anderen.
 • Voor de angst en angstgevoelens.
 • Bekritiseert te worden door anderen.

Angsten belemmeren en beperken je. Angst verlamt. Vaak de reden waarom mensen geen actie nemen als hun leven een puinhoop is.

2. Onzekerheid en gebrek aan zelfliefde
Hoe beroerd en uitzichtloos je situatie ook is, je weet wat je hebt en je weet niet wat je krijgt. Stel dat het niet lukt wat je wilt. Ben je het wel waard? Ga je zoveel risico nemen of zoveel geld uitgeven terwijl je niet weet of het je wel lukt? Je bent het toch niet waard! Blijven twijfelen zorgt er meestal voor dat er helemaal niets gebeurt. Je doet niets en dus verandert je leven niet. En dat is iets waarover niemand hoeft te twijfelen.
3. Veilig in je comfortzone
Je bent toch niet gek dat je dingen gaat doen die je eng en spannend vindt. Dacht het niet! Je krijgt al zweethanden bij het idee alleen. Tssss, nee hoor, jij blijft lekker daar waar je hoort; op je eigen bank. En je onprettige situatie blijft daar ook.
4. Uitstelgedrag
Notoire uitstellers stellen uit. Uitstellers blijven uitstellen. Ze gaan echt morgen aan de slag met hun probleem. En morgen? Komt er weer een morgen. En weet je? Er komt altijd weer een morgen. Dat is precies de reden dat mensen met uitstelgedrag heel vaak nul resultaat boeken. Jammer als het om het wel of niet hebben van een leuk leven gaat.
Kwaliteit van leven
Zonde hè, dat mensen hierdoor hun omstandigheden niet veranderen. Realiseer je dat je leven en de kwaliteit van leven niet gevormd worden door je omstandigheden. Jouw beslissingen bepalen hoe je leven eruitziet. Beslissingen dus die je zelf neemt.
Herkenbaar gedrag?
Herken je jouw gedrag in bovenstaande en zit je in een situatie die je wilt veranderen? Begin dan met het erkennen van je gedrag. Als je erkent wat je wel of juist niet doet, kun je je gedrag veranderen. Neem daarvoor je tijd en doe dat stap voor stap met een online cursus, psycholoog, counsellor, therapeut of wie of wat je dan ook verder helpt.
Voor de omgeving
Herken je het gedrag van iemand in je omgeving die niet handelt in moeilijke of ongewenste situaties? Blijf geduldig, toon mededogen en compassie, maak geen verwijten, maar vertel degene om wie het gaat rustig wat jouw bevindingen zijn. Stel voor samen hulp te zoeken of de problematiek samen aan te pakken. Je kunt niet andermans problemen oplossen, maar een helpende hand bieden is vaak meer dan welkom.
Vragen hierover?
Stel ze per e-mail aan jolanda@lerenaandekeukentafel.nl.
Volg Lerenaandekeukentafel.nl

‘Growth is painful. Change is painful.

But nothing is as painful as staying stuck 

somewhere you don’t belong anymore’

Social media

Delen is houden van!