Je eigen pad bewandelen; Er alleen voor staan

Je eigen pad bewandelen; Er alleen voor staan

door | Persoonlijke groei

Het wordt zo makkelijk gezegd dat je toch vooral je eigen pad moet bewandelen in het leven. Als het zo makkelijk zou zijn, waarom doen zoveel mensen het dan niet? Als je je eigen pad bewandelt, de voor jouw juiste levensrichting kiest en het leven leidt dat jij wilt, krijg je vrijwel zeker te maken met mensen die jouw keuzes niet kunnen of willen begrijpen. Hoe ga je daarmee om?
Dansen naar de pijpen van anderen
Heel veel mensen dansen naar de pijpen van anderen, omdat die anderen anders teleurgesteld zijn. Teleurstelling die zich uit in negeren, boosheid of verwijten in de trant van ‘jij bent egoïstisch, doet alleen maar wat je zelf wilt en houdt geen rekening met mij’ komen heel vaak voor.
Een leven dat je niet wilt
En dus laten veel mensen zich beteugelen en leven een leven dat ze niet willen. Met mensen die ze niet willen, banen die ze afschuwelijk vinden en woonplaatsen waar ze liever vandaag nog dan morgen zouden vertrekken. Helaas zijn er ook in Nederland nog steeds behoorlijk wat mensen die niet zichzelf kunnen, durven en mogen zijn vanwege bijvoorbeeld geloof, seksuele geaardheid of geslacht. Daarnaast leven veel mensen niet het leven dat ze zouden willen leven vanwege hun ouders of familie. En begrijp me niet verkeerd, als je ervoor kiest zo’n leven te leiden is dat prima, want je eigen vrijwillige keuze.
De afvalligen die wel hun hart volgen

Toch zijn er ook mensen die wel naar Australië emigreren of hun droomhuis kopen in Groningen. De hele mieterse boel hier verpatsen en met een camper de wereld over reizen. Mensen die ervoor kiezen zelf hun kinderen te onderwijzen. Of ze niet te laten vaccineren. Mensen die een kasteel kopen omdat ze het heerlijk vinden kasteeldame- of heer te zijn. Hun goede kantoorbaan opgeven om boer te worden met 15 koeien. Er zijn zat mensen die hun baan aan de wilgen hangen om hun mooiste leven te leven. En Martin en ik verhuisden naar een, in de ogen van veel mensen klein appartement om onze droom waar te maken; zoveel mogelijk reizen.

Onbegrip

Vrijwel al deze mensen krijgen te maken met onbegrip. Zeker wanneer je droom afwijkt van wat als ‘normaal’ gezien wordt, krijg je te maken met onbegrip. De doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg-cultuur is retesterk verankerd in de Nederlandse samenleving. Enne, afwijken mag niet. Als je kiest voor je droombaan is het nog okee zolang die droombaan maar een beetje in de buurt is. Maar als je (regelmatig) naar het buitenland vertrekt, gaat de beer los.

Geld
De kritiek die ik zelf krijg op mijn keuze zoveel mogelijk te reizen, heeft altijd te maken met geld. Altijd. Deze mensen vinden dat reizen (te) duur is, dat niet iedereen dat kan betalen en dat ik er daarom niet over zou mogen schrijven. En ik moet je eerlijk zeggen dat ik dat hilarisch vind, echt waar! Ik beloof je trouwens dat ik op mijn nieuwe blog Reisdoorjeleven.nl (komt naar verwachting ergens in oktober live, althans dat hoop ik…) een blog zal schrijven over hoe ik al die reizen bekostig, okee?
Kritiek
Als je je droomleven daadwerkelijk wilt gaan leven, gaan mensen die het niet leuk vinden dat je je eigen plan trekt met de hakken in het zand. Van lelijk doen tot negeren en van ongenuanceerde opmerkingen tot manipulatie, alles wordt uit de kast getrokken om jou er toch vooral van te overtuigen dat jouw keuze om jouw leven op jouw manier te leiden toch vooral een hele slechte is.
De reden dat mensen onaardig doen

De reden dat mensen niet altijd enthousiast, positief en stimulerend reageren op wilde plannen, is meestal dat ze bang zijn. Ze weten wat ze hebben en niet wat ze krijgen als jij je droomleven gaat leiden. Deze mensen zijn bang dat het leven voor hen minder leuk wordt. Want wat als jij niet meer iedere woensdagavond langs komt? Niet meer op alle feestjes aanwezig bent? Geen tijd meer hebt? Of te ver weg woont om überhaupt langs te komen? Het is in de regel niet zo dat mensen je je geluk niet gunnen. Nee joh, ze zijn hartstikke bang! Logisch ook als jij zo iemand bent die naar Nieuw Zeeland emigreert…

Je voelt je er alleen voor staan
Doordat je omgeving je niet steunt bij het verwezenlijken van je dromen en idealen, voel je je alleen. Je hebt het gevoel dat je er alleen voor staat. En eerlijk is eerlijk, voor een (groot) deel is dat ook zo. Want ja het is waar, juist de mensen die het dichtst bij je staan, zijn degenen die niet enthousiast zijn over je plannen.
En dus doe je het toch maar niet…
En dat zorgt ervoor dat je het gevoel krijgt dat je er alleen voor staat. En dat gevoel zorgt ervoor dat heel veel mensen hun dromen toch niet gaan verwezenlijken. Ze willen hun ouders niet teleurstellen, vragen zich af hoe het moet als er iemand ziek of hulpbehoevend wordt en ook angst om spijt te krijgen zorgt ervoor dat mensen ervoor kiezen hun droomplannen niet uit te voeren, maar in de koelkast te parkeren.
Je eigen pad bewandelen
In mijn optiek is je eigen pad bewandelen het mooiste wat er is. Wat is er mooier dan je droomleven leven? Om dit mooie leven te kunnen leiden, heb ook ik keuzes gemaakt in mijn leven die andere mensen niet leuk vinden. Waarmee ze het oneens zijn. Het gevoel er alleen voor te staan in het leven, ken ik maar al te goed. Ondanks het feit dat ik vrijwillig brak met mijn familie. Ondanks het feit dat ik getrouwd ben met de leukste en grappigste man van de wereld. Je eigen pad bewandelen betekent ook dat je er soms alleen voor staat.
Sterk worden voor als je er alleen voor staat
Het gevoel dat je er alleen voor staat kan heel vervelend zijn; eenzaam zelfs. Ik heb geleerd dat je je ook sterk kunt voelen. Sterk en krachtig. Trots omdat je doet wat je wilt doen. Vaak stel ik me kwetsbaar op, ook dat heb ik afgelopen jaren geleerd. Ik heb mezelf goed leren kennen en hoe beter je jezelf kent, hoe zekerder je wordt en hoe makkelijker je de in jouw ogen juiste beslissingen neemt. Ik voel me zelfverzekerd en ga vol zelfvertrouwen de toekomst in. En juist daardoor ben ik een van die mensen die wel 100% gaat voor haar droomleven.
Wil je je eigen pad bewandelen?
Wil jij ook je eigen pad bewandelen en zelfs als je er alleen voor staat je krachtig, sterk, trots en zelfverzekerd voelen? Zorg dan voor zelfvertrouwen, zelfliefde en een positieve levenshouding! Wil je je op deze vlakken verder ontwikkelen en je leven nog leuker maken? Volg dan een van deze online cursussen:

Hou van jezelf

Leer:

 • Positief naar jezelf en je lichaam kijken.
 • Ontdekken wat je ècht wilt in en met je leven.
 • Omgaan met verwachtingen en kritiek van anderen.
 • Jezelf accepteren zoals je bent.

Vergroot je zelfvertrouwen

Leer:

 • Hoe je blijvend meer zelfvertrouwen krijgt.
 • Je dromen waarmaken, inclusief concreet stappenplan.
 • Omgaan met tegenslag.
 • Jezelf zijn in alle omstandigheden.

Leef positief

Leer:

 • Een positieve levenshouding ontwikkelen.
 • Technieken en methoden om negatieve gedachten te sturen.
 • Wat je wilt bereiken in het leven.
 • Je leven zinvol maken en betekenis geven.

‘Your time is limited, so don’t waste it

living someone else’s life’

* Steve Jobs *

Delen is houden van!