Verlofstress

Nou had ik toch zoiets geks toen ik net op reis in Namibië was; verlofstress! Verlofstress? Bestaat dat ook al? In mijn blog van vandaag vertel ik je hier alles over.

Verlof
Met verlof bedoel ik vakantie, maar ook een vrije dag. Dagen waarop je vrij bent om te doen en laten wat je wilt en waarop je niet werkt.
Verlofstress
Verlofstress is stress die je ervaart als je verlof hebt. Lekker dan! Want ja, verlof is nou net niet bedoeld om stress te krijgen. In mijn optiek heb je verschillende vormen van verlofstress, te weten:

 • Het moet leuk zijn-stress
 • Ik kan me niet ontspannen-stress
 • Ik wil niks missen-stress
 • Ik moet eigenlijk werken-stress
1. Het moet leuk zijn-stress
Je vrije dag of vakantie moet leuk zijn. Het gevaar hierbij is dat je verwachtingen veel te hoog gespannen zijn, waardoor je vrije dag of je vakantie juist niet leuk wordt… Iets geforceerd leuk maken omdat het moet, werkt nooit.
2. Ik kan me niet ontspannen-stress
Tjsa, nu heb je vakantie of een vrije dag en voel je je opgejaagd, onrustig en wil je het liefst aan het werk. Je kunt onmogelijk ontspannen en voelt je vreselijk. Hoe meer je je best doet om te ontspannen, hoe moeilijker het wordt.
3. Ik wil niks missen-stress

Ook in je vakantie of op je vrije dag mag je niet luieren van jezelf. Niks doen is geen optie. Er zijn teveel leuke, interessante dingen om te zien, doen en beleven. Deze vorm van stress wordt ook fomo genoemd, fear of missing out, angst om dingen te missen.

4. Ik moet eigenlijk werken-stress
En deze vorm ontdekte ik bij mezelf toen ik op reis was. In Namibië was geen goede internetverbinding mogelijk. Om te kunnen werken heb ik internet nodig. En jawel, daar stak het stressduiveltje zijn koppie om de hoek. Ik moet eigenlijk werken, want anders verlies ik klanten, ontvolgen mensen mij op Insta, verlies ik volgers op Facebook en vul zelf maar in.
Eerste hulp bij verlofstress

Heel eerlijk gezegd is er maar één ding dat echt goed werkt bij verlofstress en dat is acceptatie. Lullig hè? Maar ook logisch.

Dit helpt zeker niet
 • Jezelf forceren om het leuk te hebben.
 • Van jezelf eisen dat je ontspannen en relaxt bent.
 • Geen keuzes maken en alles willen doen om niks te hoeven missen.
 • Doorwerken op momenten dat dat niet wenselijk is.
 • Urenlang op een luchthaven gaan zitten werken om toch internetbereik te hebben en zo je vakantie voorbij zien gaan.

Het zal je duidelijk zijn waarom bovenstaande niet werkt. Je wordt er niet vrolijk van, rust er niet van uit, voelt je niet in de vakantiestemming en je onderneemt of veel te veel waardoor het je duizelt of je ziet helemaal niks. Leuk jongens, dat verlof…

Wat wel helpt

Nou heb jij er helemaal niks aan als ik je voorbeelden geef van dingen die niet werken. In dit geval geef ik ze juist om je te laten zien dat het enige dat wel werkt bij verlofstress acceptatie is.

Accepteer dat:

* Niet alles in je vakantie en tijdens je verlof helemaal in de gloria hemelzaligmakend leuk kan zijn.

* Het je moeite kost om te ontspannen. Je bent een mens en je hebt misschien een paar dagen tijd nodig voordat je je helemaal relaxt voelt. Daar is helemaal niks mis mee!

* Je keuzes moet maken om juist de leukste dingen te doen en je niet bezig te houden met dingen die je minder leuk vindt.

* Je nooit alles kunt doen, zien en beleven.

* Je niet kunt werken als er geen goede internetverbinding is (als je afhankelijk bent van internet).

* Dat inderdaad misschien volgers kost, maar dat dit niet jouw volgers zijn en al helemaal geen potentiële klanten. Een potentiële klant kan het geen barst schelen dat jij tijdelijk niets post op Facebook of dat je in plaats van 5 blogs 3 vlogs of artikelen per week publiceert.

Dus bij verlofstress
 • Accepteer.
 • Laat je werk lekker los.
 • Doe dingen die je leuk vindt en waaraan je plezier beleeft.
 • Laat rotsvaste beperkende of belemmerende overtuigingen over jezelf en het leven los (het moet leuk zijn, ik moet ontspannen, vakantie is leuk).
 • Doe wat je hart je ingeeft.
 • Laat je verlof niet verpesten door stress!
 • Realiseer je dat je eigen gedachtenpatronen verlofstress veroorzaken. Verander je gedachten en weg is je stress.
 • Maak je geen zorgen over (potentiële) klanten; mensen die echt geïnteresseerd zijn lopen niet weg omdat je geen foto op Insta plaatst.
 • Mensen die je ontvolgen op social media zijn mensen die je ontvolgen op social media. Niets meer en niets minder.
 • Ervaar je toch verlofstress? Zelfs dan; de wereld vergaat niet.
 • Leef in het moment, doe wat goed voelt en wat je wilt doen.
Volg Lerenaandekeukentafel.nl

Ervaar jij weleens stress als je verlof of vakantie hebt? Welke vorm? Hoe ga je daarmee om? Wat doe je om minder stress te ervaren?

Gratis e-book Zeg maar ja tegen het leven! Dromen, durven, doen
Begin nu met het leven van je dromen en stop met het dromen van je leven! In dit leuke e-book lees je hoe je dat doet en wat je daarvoor nodig hebt. Zeg maar ja tegen het leven!
Social media

Delen is houden van!