Makkelijker omgaan met verandering

Makkelijker omgaan met verandering

door | Bewustwording, Verandering

Niets roept zoveel weerstand op in het leven als verandering. Weerstand omdat we bang zijn. We weten wat we hebben en niet wat we krijgen. We zijn bang voor verlies. Van onze partner, ons huis, onze baan of wat dan ook. Angst is vaak een slechte raadgever. En bovendien helpt het je niet verder bij verandering, integendeel. Daarom heb ik vandaag veel tips voor je om makkelijker om te gaan met verandering.

Verandering schuurt

 Wij mensen zijn gewoontedieren. Gewend aan wat we hebben; gehecht aan het leven dat we leiden. En dat leven verandert continu. Jijzelf verandert continu. Verandering schuurt, wrikt en schaaft met onze behoefte aan zekerheid en weten waar we aan toe zijn. Want ja, hoe zo’n verandering uitpakt weten we vooraf niet. 

Geen eigen keuze

Bovendien hebben we vaak zelf helemaal geen keuze in een verandering. De verandering wordt ons opgedrongen. Door onze werkgever die besluit dat er vanaf nu agile gewerkt wordt, door de gemeente die besluit dat tram 4 voorlopig niet rijdt, door de zorgverzekeraar die het zoveelste en net datgene wat jij nodig hebt, niet meer vergoedt, door de school van je kind die besluit dat een laptop van merk x echt nodig is en waarvoor jij een paar honderd euro mag neertellen. En ga zo nog maar even door. 

Onwetendheid zorgt voor onzekerheid

 Veranderingen  die later misschien best goed blijken uit te pakken, maar waar je nu nog geen weet van hebt. Veranderingen waarvan je je afvraagt waarom en of dat nu wel weer zo nodig is. Waarom laten we alles niet eens gewoon lekker een tijdje bij het oude, het is nu toch ook prima?  En dat is zo. Soms. En soms ook niet. En daarom schuurt het ook zo lekker; in heel veel veranderingen kunnen en mogen we zelf geen keuze maken. Tegen verandering vechten heeft geen zin; je houdt er de verandering niet mee tegen en van vechten tegen de bierkaai is nog nooit iemand gelukkig en blij geworden. Daarom deze fijne tips.

Zo ga je makkelijker om met verandering

Sta open voor verandering

Kijk openminded naar al het nieuwe wat zich in je leven aankondigt. 

* Zie het nut in van verandering

En daarmee bedoel ik verandering in het algemeen. Kijk naar buiten en zie hoe de natuur verandert. Iedere dag opnieuw. Weet en realiseer je dat verandering een natuurlijk proces is.

* Zie verandering als verbetering

Kijk naar dingen die de afgelopen jaren positief veranderd zijn. Dat je niet meer hoeft over te stappen van trein naar tram, maar dat er nu een directe metroverbinding is naar je werk. Dat gebitsfoto’s maken bij de tandarts de afgelopen jaren zo enorm veel makkelijker geworden is. Je nooit meer in de rij hoeft te staan bij de bieb voor een handmatige stempel in je boek. En o, wat is ons leven makkelijker geworden met de komst van internet. En wat fijn dat we niet meer hoeven inloggen met adsl enzo en dat we nu bijna allemaal over wifi (kunnen) beschikken.

* Realiseer je dat verandering beangstigend is of kan zijn

Het is helemaal niet gek of abnormaal om onrust of angst te voelen bij bepaalde veranderingen. Erken je gevoelens en laat ze toe. Je mag altijd voelen wat je voelt. Accepteer je gevoelens en laat ze vervolgens los.

* Zorg voor veerkracht

Je veerkracht vergroten kan in de online cursus Hou van jezelf. 

* Geef jezelf de tijd om te wennen

Wen langzaam aan het idee van de verandering.

* Verplaats je in de situatie of in de ander

Bekijk het veranderstandpunt vanuit die ander. Hoe zou je over de verandering denken als je in zijn/haar schoenen zou staan?

* Kijk hoe je je weerstand kunt wegnemen

Wat heb je daarvoor nodig? Hoe kun je je weerstand wegnemen of verminderen? Kijk naar mogelijkheden, niet naar beperkingen. 

* Verminder stress in je leven

Zorg ervoor dat verandering geen stress oplevert in je leven. Echt heel veel mensen raken gefrustreerd, boos (wat zeg ik; woedend) en gestrest door verandering. Leer omgaan met stress in de online cursus Minder stress in je leven.

Binnenkort

Voor nu; doe je voordeel met deze tips; ze werken echt. Binnenkort heb ik meer tips voor je om makkelijker om te gaan met verandering. Stay tuned.

Heb jij moeite met verandering?

Denk dan ook eens aan coaching. In een telefonisch coachingconsult van een uur kan ik je helpen inzicht te krijgen in waarom jij moeite hebt met verandering. Als je weet waarom dat zo is, kunnen we verder kijken naar hoe je hier anders (makkelijker, beter, relaxter) mee kunt omgaan. Kijk hier voor meer info als je geïnteresseerd bent in coaching.

‘Verander de wereld, begin bij jezelf

 

Meer blogartikelen over verandering

 

Cursusaanbod

Leef positief

Online cursus

Hou van jezelf

Online cursus

30 dagen positieve inspiratie

Online inspiratieprogramma
Social media

Delen is houden van!