Omgaan met verandering moeilijk? Niet met deze vette tips!

Omgaan met verandering moeilijk? Niet met deze vette tips!

door | Persoonlijke ontwikkeling, Verandering

Wij mensen zijn gewoontedieren. Gewend aan wat we hebben; gehecht aan het leven dat we leiden. En dat leven verandert continu. Jijzelf verandert continu. Verandering schuurt, wrikt en schaaft met onze behoefte aan zekerheid en weten waar we aan toe zijn. Want ja, hoe zo’n verandering uitpakt weten we vooraf niet. Daarom heb ik vandaag nog meer tips voor je om makkelijker om te gaan met verandering.

Zo ga je makkelijker om met verandering

* Vecht niet

Althans niet tegen de bierkaai. Verspil geen kostbare energie en tijd met zinloze gevechten. Dat betekent trouwens niet dat ergens voor vechten altijd zinloos is; dat is niet zo. Maak vooraf een kosten-batenberekening waarin je je kansen nauwkeurig afweegt tegen de inspanningen en energie die iets je kost. Vechten voor het behoud van een boom voor je woning kan zinvol zijn. Vechten tegen de introductie van de ov-kaart niet.

* Geloof in jezelf

Weerstand tegen verandering wordt vaak veroorzaakt door onzekerheid over het eigen kennen en kunnen. Vergroot je zelfvertrouwen en je weerstand neemt af. Wil jij je zelfvertrouwen vergroten? Dan is de online cursus Vergroot je zelfvertrouwen misschien iets voor jou.

* Bespreek je bezwaren

Met bijvoorbeeld je werkgever. Leg uit welke bezwaren je ervaart en bespreek hoe je die kunt wegnemen of verminderen. Laat geen onduidelijkheid bestaan waardoor misverstanden ontstaan.

* Wees positief

Dat betekent niet dat je nooit nadelen ziet, dat je geen negativiteit ervaart en alles maar goed moet vinden, integendeel. Bij een positieve levenshouding erken en accepteer je dat het leven niet alleen maar mooi en leuk is. Ook een positievere levenshouding ontwikkelen? Dan is de online cursus Leef positief echt iets voor jou.

* Accepteer

En voor de duidelijkheid; accepteren is iets heel anders dan iets goedvinden, goedkeuren of gelaten over je heen laten komen.

* Zie kansen en mogelijkheden

En geef weinig aandacht aan onmogelijkheden en tekortkomingen.

* Verander je mindset

Door verandering als leuk, nuttig, leerzaam en effectief te zien, verander je je mindset. Hierdoor sta je meer open voor verandering en ervaar je verandering minder als bedreiging. Denk anders >> verander je mindset >> kijk positiever naar jezelf en de wereld om je heen.

* Wees lief voor jezelf

Beloon jezelf met kleine, leuke, lieve dingen als het je lukt positiever om te gaan met verandering. En geloof me, dat lukt altijd. Beloon jezelf voor constructieve gedachten en gedrag. Jezelf straffen omdat je jezelf ‘stom’ vindt, werkt niet. Je bent niet stom, je bent een mens. Fouten maken, falen ook. Daarom; beloon jezelf en vooral; wees lief, aardig en mild voor jezelf!

‘Your life doesn’t get better by chance

it gets better by change’

 

Meer blogartikelen over verandering

Download gratis! 15 Tips voor minder stress

We ervaren allemaal stress in ons leven. Allemaal, niemand uitgezonderd. Helaas worden steeds meer mensen ziek door en van stress. In dit gratis online inspiratieprogramma geef ik je 15 tips om stress te verminderen in je leven.
Social media

Delen is houden van!