Verandering kost tijd en energie

Verandering kost tijd en energie

door | Persoonlijke ontwikkeling

Verandering; ik vind het fantastisch, al die kansen en mogelijkheden. Maar eerlijk is eerlijk, ik ben daarin niet leidend… Niets roept zoveel weerstand op als verandering. Om je een klein beetje gerust te stellen; verandering is heel natuurlijk. Alles verandert. Of we dat nu leuk vinden of niet. En we dat nu willen of niet. Kijk maar eens naar buiten; het ziet er vandaag echt anders uit dan gisteren. Een geruststellend idee, toch?

Vanzelf

Voor een deel veranderen we vanzelf. Omdat we nu eenmaal ouder worden, in een andere levensfase terechtkomen en daardoor andere wensen, behoeften en dromen krijgen. Als je fulltime werkt en je hebt 3 kinderen in de leeftijd tot 6 jaar, dan heb je heel andere wensen, behoeften en dromen dan wanneer je 52 bent, je kinderen de deur uit zijn en je na je scheiding een nieuwe, mooie liefde hebt gevonden.

Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg

Voor een ander deel moeten we zelf aan de bak met verandering. Nou is moeten een groot woord, want je moet natuurlijk helemaal niets. Maar… verander je niet, dan verandert er ook niets in je leven. Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg. En dat is vaak dan ook weer net niet de bedoeling.

Verandering is

Verandering is eng. Spannend. Je weet wat je hebt en je weet niet wat je krijgt. Om dingen te veranderen moet je af en toe uit je comfortzone komen. En ja, dat is wel degelijk een moeten. Als je nooit uit je comfortzone komt, bereik je niets en verander je ook niets. Dus hoe eng je het ook vindt, af en toe moet je.

Verandering is moeilijk

Veel mensen vertellen mij dat ze niet actief aan de slag gaan met veranderen omdat veranderen moeilijk is. En ja joh, dat is hartstikke waar. Soms is veranderen moeilijk. Niemand heeft je ooit beloofd dat het leven altijd makkelijk is, toch? Maar het is ook weer zo dat als jij al van tevoren bedenkt dat iets moeilijk is, de kans vele malen groter is dat het echt moeilijk wordt. Je kunt dus beter denken dat iets niet moeilijk is of zelfs leuk…

Verandering kost tijd en energie

En het is absoluut waar; verandering kost tijd en energie. Dat is gewoon zo. Maar nou die andere kant van dit verhaal. Veranderen kost tijd en energie. Maar niet veranderen kost misschien nog wel meer tijd en energie. Voel je hem? Ik geef je een voorbeeld. Weet je? Ik geef je er twee…

Voorbeeld 1
Je moet van je werkgever een opleiding volgen waar je helemaal geen zin in hebt. Je durft niet, hebt faalangst, denkt dat je het niet kunt en bovendien laat jij je niet door je werkgever de wet voorschrijven. Volg je de opleiding en rond je deze met goed gevolg af? Dan kun je je huidige functie die je superleuk en interessant vindt, de komende jaren blijven uitoefenen. Ben je niet bereid de opleiding te volgen of zak je? Dan word je overtallig verklaard door je werkgever en word je ontslagen. En hoe lullig en manipulatief dit ook klinkt, momenteel komt dit soort situaties veelvuldig voor in het bedrijfsleven.

Optie 1. Je volgt de opleiding
De opleiding kost je tijd en energie en je verkeert in onzekerheid over of je gaat slagen en of je je baan kunt behouden.

Optie 2. Je volgt de opleiding niet
De opleiding kost je geen tijd en energie en je hebt zekerheid over het feit dat je ontslagen wordt. Maar… hoeveel tijd en energie kost je ontslag jou? Hoeveel tijd en energie kost het je om een nieuwe baan te vinden? Misschien kost dit je wel meer tijd en energie dan het volgen van de opleiding. Bovendien wordt je leven minder leuk omdat je je leuke,interessante baan kwijtraakt.

Voorbeeld 2.
Je bent medisch gezien te zwaar. Ook hier twee moeilijke opgaven.

Optie 1. Je verandert je levensstijl, gaat meer bewegen, gezond eten en je valt x kilo af.
Optie 2. Je vindt het allemaal te moeilijk en zakt lekker met een zak chips op de bank. Je wordt ieder jaar een paar kilo zwaarder.

In eerste instantie kost je levensstijl veranderen veel meer moeite, tijd en energie dan op de bank zitten met een zak chips. Maar dan? Na verloop van tijd is je nieuwe levensstijl gewoonte geworden, je voelt je supergoed, je diabetes 2 is verdwenen, je past in leukere kleding, geniet veel meer van het leven en wat ben je trots op jezelf en je nieuwe leven! Bij optie 2 noemen ze je naast diabeet nu ook nog morbide obees, je hebt heel veel lichamelijke klachten en je koopt alleen nog schoenen zonder veters, omdat je ze niet meer zelf kunt strikken. Aan jou de keus wat moeilijker is. En aan jou de keus wat meer energie kost.

Conclusies

* Veranderen kost tijd en energie.
* Niet veranderen kost vaak nog meer tijd en energie.

Wees niet bang!

Daarom hoef je vanaf nu dus nooit meer bang te zijn voor verandering! Of op te zien tegen verandering. Te kokhalzen van verandering. Zenuwachtig te worden, bijna in je broek te plassen, in de stress te schieten, faalangst te ontwikkelen en andere enge niet effectieve dingen te doen of te denken.

Verandering is leuk!

Verandering biedt je namelijk hele mooie kansen. Om jezelf te ontwikkelen. Om je leven nog beter, leuker, mooier en geweldiger te maken. En ga je op je bek? Dan ga je op je bek, niets meer en niets minder. Dat hoort bij het leven. En even voor de duidelijkheid; falen mag! Van onze fouten leren we, dus hoe fout zijn fouten? Zie verandering als iets positiefs, als een kans om iets te leren, om te groeien als mens. Zie verandering als iets leuks, want verandering is leuk!

Zelf aan de slag?

Kies dan nu 1 ding uit (niet meer, want dan wordt het teveel) en ga daarmee aan de slag. Wat en hoe bepaal je zelf, maar begin nu. Maak een plan, zoek en boek een cursus, koop een boek, wat je doet doe je, maar ga aan de slag. Visualiseer, zie voor je en voel hoe je je voelt (trots, blij, zelfverzekerd, stoer, moedig, vrolijk) als je je doel bereikt hebt. En vergeet niet; veranderen kost tijd en energie, maar niet veranderen kost misschien wel meer tijd en energie. En je gezondheid bovendien. Ik wens je heel veel succes met je verandering!

Hulp nodig?

Kan ik je ergens bij of mee helpen? Laat het me weten en stuur een e-mail naar jolanda@lerenaandekeukentafel.nl.

  Meer leuke blogartikelen
  Cursusaanbod

Leef positief

Online cursus

Hou van jezelf

Online cursus

30 dagen positieve inspiratie

Online inspiratieprogramma
Social media

Delen is houden van!